2025 alv-korotukset – laskurit uusille arvonlisäveroille

Suomen hallitus on kevään 2024 kehysriihessä päättänyt korottaa yleistä arvonlisäveroa 1,5 prosenttiyksikköä. Suomen uusi yleinen alv olisi siis jatkossa 25,5%.

Alennettuja arvonlisäverokantoja ei muuteta. Nämä siis jäävät entisille 10% ja 14% tasoille.

Kuitenkin jo hallitusohjelmassa linjattiin, että 10 prosentin alv-kannasta nostetaan 14 prosentin verokantaan mm. kirjat, lääkkeet ja liikuntapalvelut.

Tämän lisäksi makeiset siirtyvät elintarvikkeiden alennetusta kannasta yleiseen 25,5% kantaan.

Muutosten suunnitellaan tulevan voimaan viimeistään 2025 alussa. Valtiovarainministeriön viimevuotisen arvion perusteella se tuo valtion kassaan noin miljardi euroa vuodessa.

Tällä alv-laskureilla voit tarkastella vaikutuksia tuotteiden hintoihin.


Orpon hallitusohjelmassa on aiemmin linjattu, että nykyiseen 10 % alennettuun arvonlisäverokantaan kuuluvat hyödykkeet siirretään 14 %:iin lukuun ottamatta sanoma- ja aikakauslehtiä.

Näihin kuuluvat muun muassa liikuntapalvelut, lääkkeet, kirjat elokuvaliput, kulttuuri- ja viihdetilaisuuksien sisäänpääsymaksut, henkilökuljetukset ja majoituspalvelut.

Elintarvikkeiden osalta (makeisia lukuunottamatta, ks. alla) muutoksia ei siis tapahdu, vaan ne säilyvät 14% verokannassa. Arvonlisäverottomat eli verovapaat tuotteet ja palvelut kuten terveys- ja sosiaalipalvelut ovat sitä jatkossakin.


Lisäksi makeiset siirretään elintarvikkeiden 14% alv-kannasta yleiseen 25,% prosentin kantaan. Korotus on huomattavan suuri, 11,5 prosenttiyksikköä.

Myös virvoitusjuomien hinta nousee 2025. Tämä ei kuitenkaan tapahdu arvonlisäveron vaan erillisen virvoitusjuomaveron korotuksen kautta.


Euroopan Unionin maiden vertailussa Suomi nousisi uudella 25,5% arvonlisäverolla kärkijoukkoon. (listan näet tältä sivulta). Ainoastaan Unkarin yleinen alv-kanta on korkeampi, 27%.

Muissa Pohjoismaissa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa alv on 25%. Suomi siis kirisi puolella prosenttyksiköllä ohi. Tanskan osalta on kuitenkin huomioitava että siellä alennettuja kantoja ei ole lainkaan käytössä. Esimerkiksi ruoka kuuluu siellä yleisen alvin piiriin.